A legismertebb szőrtelenítési eljárások bemutatása

melyeknek nem titkoljuk előnyüket, de hátrányukkal is tisztában kell lennünk.

Borotválás:

A lábszár és a hónalj szőrtelenítésére ez a legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb eljárás. Nem veszélytelen pengével megközelíteni, hiszen könnyen belevághatunk bőrünkbe, nem beszélve az elérhetetlen és nehezen megközelíthető testtájakról. Erős, sötét szőrszálak esetén megismétlése napi feladattá válik, melytől szőrünk erősödik, és növekedése felgyorsul.

 

Szőrtelenítőkrémek:

A krémben lévő hatóanyag feloldja a szőrszálat, így távolítja el. Mivel azonban a szőr és a bőr anyaga lényegében azonos, a bőrt is megtámadja. A vegyi hámlasztáshoz többnyire savas anyagokat használnak (triklóracetilsav vagy fenol). A lábszár bőre általában elviseli ezt az agresszív próbatételt, de a hónalj és egyéb hajlatok érzékenyebbek, gyulladással reagálhatnak. Eredménye kifogásolható, ugyanis egy-két hétig tart hatásuk. Előnyei közé sorolhatjuk relatív gyorsaságát, fájdalommentességét és olcsóságát.

 

Epiláló készülékek:

Ma már számos gyártó forgalmaz ilyen készülékeket. Több típusa ismert. A gyantázáshoz hasonlóan kitépi a szőrszálakat így biztosítva a 3 hétig tartó sima felületet. Elsősorban a lábszárra javasolt, de ma már kifejlesztettek olyan típusokat, melyeknek az epiláló szélessége csökkenthető, így alkalmas bikinivonalra és hónaljra is. A fájdalom csökkentésére masszírozó görgőket, hűsítőt helyeznek el. Sajnos ez mit sem változtat a mélyen beágyazott szőrszálak kitépésénél. Ez az eljárás is viszonylag hosszú szőrszálakat igényel, tehát továbbra is növesztenünk kell a következő kezelésig!

 

Meleg viasz (gyanta):

Régóta ismert eljárás, amely gyökerestől tép ki a szőrszálakat. Egy hónap is eltelhet a következő alkalomig. A szőrtelenítés műveletét otthon, magunk is elvégezhetjük, de általában kozmetikusokat bízunk meg vele, ami folytonos költségként jelenik meg szőrtelenségünk áldozati listáján. A viaszt addig hevítik, míg folyékonnyá válik. Ez a módszer elég fájdalmas, tartóssága már-már elnyeri tetszésünket, bár a következő kezeléskor a szőrszálakat minimum 4 mm hosszúra kell "növeszteni" így nem nyújtja a teljes szőrtelenség érzését.


Hideg viasz:

Lényegében ugyanúgy működik, mint a meleg viasz, csak hevítés nélkül. Száraz bőrre kenjük a hideg viaszt, a csomagban mellékelt textil- vagy celofáncsíkokat belenyomjuk, majd hirtelen lerántjuk az egészet. Ez az eljárás is a lábszárra javasolt, hátránya, hogy nem kevés fájdalmat kell elviselnünk és a tortúra megismétlése csak akkor lehetséges, ha a szőrszálak elég hosszúak. Ebben az esetben is azért "növesszük" szőrszálainkat, hogy a következő kezelés eredményes legyen. Ez a szőrtelenítés is folyamatos költséget jelent.


Elektrolízises epiláció:

Ez már egy olyan módszer, amelynek segítségével tartósan megszabadulhatunk a szőrszálaktól. Lényege: gyenge árammal "töltött" tűvel elpusztítják a szőrhagymákat (a tűt levezetik a szőrtüsző feltételezett helyéig). Minden egyes szőrszálat sorra vesznek, nem csoda, hogy a kezelés sokáig tart, és meglehetősen fájdalmas is. Aki mégis rászánja magát, tapasztalt, ügyes bőrgyógyászt vagy kozmetikust válasszon: a legjobb esetben is 75% a "találatok" száma - a makacs maradékot a következő alkalommal bökdösik ki. Ez az eljárás az arc szőrszálainak eltávolítására szolgál - a hónalj bőre ilyen fájdalmat nem visel el, a lábszáron pedig túl hosszadalmas és költséges is lenne. Mellészúráskor apró sebek, majd hegek keletkezhetnek. Egy alkalommal legfeljebb 25 szőrszálat lehet eltávolítani. 


Lézeres kezelés:

Az orvosi lézerek térhódítása az 1990-es években jelent meg. Azonos módon működik, mint a villanófényes IPL technológia. A nagy energiasűrűségű lézeres besugárzást elnyeli a szőrszál sötét pigmentje, és átalakulva hőenergiává elroncsolja a szőrhagymákat. Sajnos a régebbi készülékek csak bizonyos bőrtípust és bizonyos szőrszínt tudnak kezelni eredményesen. Nagyobb területeken (pl. láb) a kezelés órákig is eltarthat. Minden lézeres eljárásnál felmerülhet a sebhely-képződés, az égés és a pigmentáció megváltozása. A lézerkészülékek magas ára sajnos a kezelések áraira is kihatnak.


Az IPL technológia gyakorlatilag a szőrtelenítésre használt hagyományos orvosi lézerek továbbfejlesztése.