A villanófényes szőrtelenítés története

A Xenon egy gyakran használt fényforrás, mivel fényereje igen nagy, széles spektrumú, és világításkor nagy energiát képes leadni.

 

A lézerhez hasonlóan, különösen erőteljes fény. Ipari alkalmazása is közismert (pl: festékeltávolítás)

 

Használatos még világítás technikában, fotótechnikában és sebészeti beavatkozásoknál.

 

A Xenon villanófényt első fejlesztésben energiaforrásnak használták lézersugár előállításához. Ezt követően kezdték alkalmazni közvetlen terápiás kezeléseknél.

 

Az 1960-as években, csak úgy, mint a lézert, orvosi célokra kezdték használni.

 

A 1960-as évek második felében, adatok jelentek meg szem és bőr rendellenességeinek kezelésében elért sikereiről.

 

A 1970-es években kísérletek folytak a Xenon fényenergiájának, optikai szálban történő szállítására, azonban ezek a kísérletek nem hoztak tartós sikert.

 

Bár ezek a készülékek még mindig használatban vannak, nem szabad összekeverni őket a 25 évvel később megjelentekkel.

 

A 1990-es évek közepére sikeres kisérletek indultak a villanófény használatával érrendszeri károsodások kezelésére.

 

Ugyanebben az évben, amikor az FDA (U.S. Food and Drug Administration) engedélyezte a lámpa használatát érrendszeri károsodás kezelésére, egy tanulmány kimutatta mellékhatásként a szőr- illetve hajhullást.

FDA engedély

 

Más tanulmányok igéretes eredményeket mutattak fel a lámpa használatára (lábszárban található) viszér ellen, ugyanakkor ösztönözték az egyik gyártótkérelmezzen az FDA-tól (U.S. Food and Drug Administration) engedéyt, hogy a szerkezetet szőrteleitésre lehessen használni.

 

2000-ben az FDA (U.S. Food and Drug Administration) engedélyezte bizonyos márkák használatát hosszútávú testszőrzet-csökkentésre minden bőrtipusnál. Az engedély nem foglalta magában a legsötétebb bőrtipust.

FDA engedély

 

Klinikai adatok

1999-ben két cikk számol be két egymást átfedő kísérleti csoportról, ahol hat hónap alatt 54% és 64%-os sikereket értek el.

Tanulmány


2000-ben egy későbbi, tanulmány ugyanezektől a szerzőktől, 76%-os eredményt tesz közzé 4 hónapos kezelés után. A tanulmány a kezeltek 41%-ánál 12 hónap után 83%-os csökkenést figyelt meg.

Tanulmány


Az alkalmazás és a technológia azóta folyamatosan fejlődik, így napjainkban ezek a tanulmányok sokkal jobb arányokat mutatnának.